De jobcoaching van Woord van Kracht is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking succesvol aan het werk gaan en waar nodig ondersteuning kunnen krijgen om succesvol en duurzaam in hun functie te blijven. Dit kan gaan om bijvoorbeeld begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling, omgaan met uitdagingen op de werkvloer of het vinden van de juiste balans tussen werk en privé.
Onze aanpak volgt een gestructureerd proces in vier fases (Supported Employment methode) en gebaseerd op onze vijf kernprincipes: ontmoeten, verwerken, participeren, inspireren en integreren.
Bij Woord van Kracht staat laagdrempelige en toegankelijke begeleiding centraal. Wij begrijpen dat het belangrijk is om als werknemer goed in je vel te zitten op de werkvloer. Daarom bieden wij jobcoaching die volledig is afgestemd op de specifieke (werk)situatie van de werknemer en begeleidingsbehoeften.
Het begint allemaal met een heldere visie. Allereerst zijn er vijf pijlers die centraal staan gedurende de begeleiding van Woord van Kracht. Deze pijlers worden toegepast in de verschillende fases van begeleiding:
De genoemde pijlers zijn namelijk niet iets wat eenmalig gebeurd maar wat constant moet blijven gebeuren. Als voorbeeld nemen we de pijler inspireren. Als de werknemer in de beginfase van de begeleiding wordt geïnspireerd door onze rolmodellen en coaches, zal deze persoon zich óp en top voelen en het gevoel krijgen dat hij of zij dit ook kan waarmaken en ook succes kan behalen. Na een tijd kan dit gevoel wegzakken en kan de motivatie ook afnemen. Daarom blijven we gedurende alle fases de deelnemers inspireren zodat ze continu gemotiveerd blijven om hun beste beentje voor te zetten.
Bij Woord van Kracht staat laagdrempelige en toegankelijke begeleiding centraal. Wij begrijpen dat het belangrijk is om als werknemer goed in je vel te zitten op de werkvloer. Daarom bieden wij jobcoaching die volledig is afgestemd op de specifieke (werk)situatie van de werknemer en begeleidingsbehoeften.
Wij stemmen de begeleiding altijd actueel af op de specifieke vraag van de werknemer en zorgen ervoor dat het coachingstraject aansluit bij de huidige behoeften en omstandigheden.
Vanuit deze benadering stellen we een duidelijk plan van aanpak op, waarin we samen afspraken maken over hoe vaak er contact zal zijn, waar dit plaatsvindt en wat de te behalen doelen zijn. Alle afspraken en communicatie worden op een voor de werknemer begrijpelijk en werkbaar niveau geformuleerd, zodat de begeleiding goed aansluit bij de werk- en denkwereld van de werknemer.
Door deze werkwijze zorgen wij ervoor dat de coaching effectief is en de werknemer zich optimaal ondersteund voelt in zijn of haar loopbaanontwikkeling en werkprestaties.
Voorbereiding en diagnose
Elk traject start met een uitgebreide kennismaking en een analyse van de situatie. In deze fase draait het om ontmoeten en verwerken. We nemen de tijd om de werknemer en de werkomgeving goed te leren kennen. Samen brengen we de kwaliteiten, uitdagingen en ontwikkelbehoeften in kaart. Dit doen we door gesprekken met de werknemer, en waar nodig, met de werkgever. Het doel is een helder beeld te krijgen van de knelpunten en mogelijkheden om de werknemer optimaal te laten functioneren.
Opstellen trajectplan
Op basis van de diagnose stellen we een maatwerkplan op dat gericht is op het versterken van de werknemer in zijn of haar functie. Hier begint de fase van participeren. We bepalen samen welke begeleiding nodig is, zoals coaching op de werkvloer, het ontwikkelen van vaardigheden of ondersteuning bij werkgerelateerde stress. Het trajectplan bevat concrete doelen en acties die aansluiten bij zowel de behoeften van de werknemer als de eisen van de werkomgeving.
Uitvoering
Nu wordt het plan in de praktijk gebracht. Dit is de fase van inspireren en integreren. We begeleiden de werknemer in het toepassen van nieuwe inzichten en vaardigheden in de werksituatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld door regelmatige coachingsgesprekken, het aanleren van communicatieve vaardigheden of ondersteuning bij het verbeteren van de werk-privébalans. Ook bieden we praktische handvatten om effectiever samen te werken met collega’s en leidinggevenden. Gedurende deze fase blijven we nauw betrokken en sturen we bij waar nodig.
Terugblik en afronding
In de afrondingsfase evalueren we de voortgang en het behaalde resultaat. Samen kijken we terug op het traject en bespreken we wat nodig is om de werknemer blijvend goed te laten functioneren. Indien gewenst bieden we nazorg, zodat de werknemer zich zeker blijft voelen in zijn of haar functie en eventuele nieuwe uitdagingen zelfstandig kan aanpakken.
Een belangrijk onderdeel van onze werkwijze cultuursensitief werken is? Onze medewerkers hebben zelf een migratieachtergrond of zijn al jarenlang vertrouwd met diverse culturen en achtergronden van mensen. Dit stelt ons in staat om ons goed in te leven in de situatie van de werknemers, echte verbinding met hen te maken en hen te inspireren om, net als wij, een mooie loopbaan carrière op te bouwen. Door onze eigen ervaringen kunnen we hen op een authentieke en persoonlijke manier ondersteunen.
Woord van Kracht begeleidt en ondersteunt kansrijke statushouders op hun weg richting zelfredzaamheid.
© Copyright 2025