Om aan de inburgeringsplicht uit de Wet inburgering 2021 te voldoen, moeten alle mensen die de plicht hebben om in te burgeren, de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) succesvol afronden binnen de inburgeringstermijn van drie jaar. Het doel hiervan is om de doelgroep kennis te laten maken met en voor te bereiden op deelname aan de Nederlandse arbeidsmarkt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inhoud en de invulling van de MAP. Door onze expertise, ervaring en kennis van de verschillende culturen kunnen we de gemeenten op een geweldige manier ondersteunen met het ontlasten van deze taak. Met deze module worden de competenties en arbeidskansen van de deze mensen zichtbaar. De MAP bestaat daarom uit twee delen:
De acht verplichte onderdelen:
1. Beroepenoriëntatie
2. Realistisch beroepsbeeld
3. Beroepskansen
4. Beroepscompetenties
5. Werknemerscompetenties
6. Netwerk opbouwen
7. Werkcultuur
8. Werk vinden
Praktische inzet op de arbeidsmarkt, denk aan vrijwilligerswerk, stage, werkervaringsplaats of betaald werk gedurende minimaal 40 uur. Ook doen de deelnemers tijdens de MAP uitgebreider kennis op van de kernwaarden uit de Participatieverklaring om zo het samenleven in Nederland beter te kunnen plaatsen. Woord Van kracht werkt lokaal samen met bedrijven, organisaties en vrijwilligers.
De MAP-training zal beter beklijven wanneer de deelnemers zich enigszins kunnen redden in de Nederlands taal. Toch is een vroege start met de MAP gewenst. Een aantal gemeenten lost dit op door een korte, intensieve taaltraining bij aanvang. Ook hebben we de mogelijkheid deze training aan te bieden in
verschillende talen.
Woord van Kracht volgt de richtlijnen van de wet inburgering bij het geven van de training. Belangrijker dan enkel voldoen aan de nieuwe wet is natuurlijk de effectiviteit; duurzame participatie en het liefst uiteindelijk betaald werk. De MAP is slechts een middel om dit mede mogelijk te maken.
Bij het toepassen van het complete pakket aan oefeningen, is de totale trainingsduur ingeschat op 30 uur. De trainer kan uit het basisprogramma een programma samenstellen dat past bij de groep. De trainer vindt bij elke oefening een indicatie van de tijdsduur per opdracht voor een gemiddeld functionerende groep.
De grote diversiteit onder de doelgroep laat nauwelijks toe dat doelgroepen vooraf worden afgebakend. Trainers kunnen in eerste instantie werken met twee indicatoren bij het kiezen van opdrachten. De eerste is de leerroute die de persoon volgt: B1-route of Z-route. De tweede indicator betreft de mate van bekendheid met de kernwaarden zoals beschreven in de PVT. We houden daarom ook rekening met verschillende aspecten bij het kiezen van de opdrachten die de deelnemers zullen uitvoeren.
Woord van Kracht begeleidt en ondersteunt kansrijke statushouders op hun weg richting zelfredzaamheid.
© Copyright 2025